Spustit radio JZ | Spustit radio Dobrá Zpráva | - poslouchejte ZDARMA přímo ve Vašem počítači
ÚVODVIDEOCD + KAZETYTEXTY + AKORDYKONTAKT
Jiří Zmožek
O písničkách pro herce - Když táta koupil piáno / 26.09.2006 /
 

Tak já tonu ve štěstí
Když můžu lidem na piáno hrát
Na našem náměstí
Já hraju gratis a za to rád…

/hudba Jiří Zmožek – text Pavel Kopta/
zpívá Josef Abrhám
na herecké desce Šel jsem světem


15.8.2006

Jak to bylo s hereckou deskou Šel jsem světem…

Ani už přesně nevím, jak to tenkrát s tou hereckou deskou začalo.
Jestli za mnou přišel Pavel Kopta, abychom spolu udělali desku pro herce, a nebo jsem ho oslovil já. Jedno si ale pamatuju přesně, že když jsem na té desce začal pracovat, tak jsem si vybíral herce převážně podle nástroje, na který hráli. Tak třeba Pavel Zedníček jsem věděl, že hraje na klarinet. O panu Kemrovi mi kdosi říkal, že hraje na violoncello, věděl jsem, že pan Somr jako správný „horňák“ hraje na cimbál, Jirka Císler na housle, a ještě taky Josef Abrhám na piáno.
O tom jsem to věděl od doby, kdy jsem s ním slyšel jakýsi rozhlasový pořad a on v něm nadšeně mluvil o dvou věcech. Jednak o ufonech, že na ně věří (nevím, jestli ještě i dnes), a pak opěvoval Eroll Gardnera. Skvělého klavíristu, jehož styl jsem já měl taky v té době velice rád. A tak jsme spolu měli o čem mluvit. Ten styl Gardnera mi byl zrovna jako jemu blízký, protože Gardnerova levá ruka byla synonymem pro Pepíkovo hraní. Kdysi jsme spolu v Ostravě hráli na čtyři ruce a viděl jsem, že má toho Gardnera dobře „naposlouchaného“.
A tak jsme spolu trochu probírali klavíristy, myslím, že taky znal Oscara Petersona, který měl zase naopak skvělou pravou ruku.
Když jsem pak po létech vybíral herce pro tu desku, tak to bylo právě podle těch nástrojů. Taky jsem občas slyšel někoho z nich v nějakém televizním pořadu zpívat a tak třeba Janu Hlaváčovou, Viktora Preisse, Janu Preissovou nebo Gábinu Vránovou, jsem si vybral spíš podle toho zpěvu. A Jaromíra Hanzíka jsem si vybral proto, že jsem ho měl rád jako herce a zdálo se mi, že by neměl na té desce chybět.
Taky jsem slyšel, že Radek Brzobohatý hraje na kontrabas a snad i na housle, má nádherný baryton a tak nakonec vznikl výběr vynikajících herců, ale taky skvělých interpretů těch písniček.
Zvláštní bylo, že všichni z nich měli neobyčejný respekt a hezký vztah k Pavlu Koptovi. Bylo to moc milé, když jsme se potom s nimi scházeli a písničky jim přehrávali, jakou úctu k Pavlovi projevovali.
A vůbec se nedivím. Když jsem si dnes po letech zase několikrát poslouchal ten jeho skvost, který napsal pro pana Kemra, tak jsem se až divil, že takový gigant šel zrovna se mnou do toho nádherného hereckého projektu.

Když táta koupil piáno
/hudba Jiří Zmožek – text Pavel Kopta/
zpívá Josef Abrhám
na herecké desce Šel jsem světem

Na branickým nábřeží
Tam stojí pořád barák s pavlačí
Co na tom záleží
Mý oči pro něj dávno nepláčí
Já jsem tam prožil dětství půl
A znal jen chleba
Vodu a sůl
Tam na tom nábřeží
Mě osud pranic neprominul

Na Kozím náměstí
Jó tam jsme měli mnohem větší byt
Já mluvím o štěstí
Když mám kde bydlet a slušně žít
A náhle bylo vyhráno
Když táta koupil piáno
Na Kozím náměstí
Zní pi,pi,pi,pi,piáno

Tam na našem náměstí
Znal každý kluk a holka kdekterá
Swing mýho zápěstí
Styl Wallera a Eroll Gardnera
A když jsem zahrál Saint Louis blues
Tak jak ho hrávával sám Louis
Na Kozím náměstí
Se voda mění v džezovej džús

Tak já tonu ve štěstí
Když můžu lidem na piáno hrát
Na našem náměstí
Já hraju gratis a za to rád
A proto račte vstoupit dál
Dřív nežli šlápnu na pedál
V tom našem, náměstí
Je nejkrásnější koncertní sál


ZPĚT >
 Odkazy: PÍSNIČKOVÁ TELEVIZE JZ * NOVINKA JIŘÍHO ZMOŽKA NA CD * CESTA KE ŠTĚSTÍ - nové CD Jiřího a Marcely * PÍSEŇ VDĚČNOSTI * OTČE MŮJ * VIDEO * TEXTY PISNICEK + AKORDY *